Connect with us

10 φυτά εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν τον αέρα και δημιουργούν το ιδανικό κλίμα μέσα στο σπίτι

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσφέρουν μια ευχάριστη φυσική νότα διακόσμησης σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Ανεβάζουν τη διάθεσή μας, βελτιώνουν την συγκέντρωση και παράλληλα μειώνουν το άγχος και την κούραση προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης. Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν, επίσης, να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και τον αέρα του σπιτιού μας και του γραφείου μας, απορροφώντας πολλές τοξικές ουσίες που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, μας βοηθάνε να αναπνεύσουμε και να νιώσουμε καλύτερα στην καθημερινότητα μας.

Αναζητάτε το επόμενο φυτό που θα αγοράσετε; Τα φυτά όχι μόνο βοηθούν στην αναζωογόνηση ενός χώρου, αλλά είναι και εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία και την ευημερία σας. Όπως γνωρίζετε, παρέχουν φρέσκο οξυγόνο. Υπάρχουν όμως μερικά φυτά που ανανεώνουν τον αέρα του σπιτιού σας και σας φτιάχνουν την διάθεση καθημερινά.

Σύμφωνα με το Prevention.com, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να ενισχύσουν την ψυχική σας υγεία. Συμβάλλουν στην βελτίωση της αναπνοής και της συγκέντρωσής σας, κάνοντας συγχρόνως κάθε χώρο διαβίωσης πιο φιλόξενο. Είναι σχεδόν σαν ένα κατοικίδιο που δεν χρειάζεται να το πηγαίνετε στον κτηνίατρο. Είναι ένα ζωντανό αντικείμενο που ως αντάλλαγμα αποζητά λίγο από το φως του ήλιου και ένα περιστασιακό πότισμα.

Αλλά ας επιστρέψουμε πίσω στο θέμα της ανανέωσης του αέρα. Αυτή τη περίοδο, πολλοί από εμάς περνάμε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι. Και όταν βγαίνουμε έξω, δεν είμαστε σε θέση να απολαύσουμε την βόλτα όπως παλιότερα. Δεν υπάρχουν πολλά υπαίθρια μέρη που μπορούμε να επισκεφθούμε και πρέπει να διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις από τους άλλους. Η προσθήκη φυτών για την ανανέωση του αέρα στο διαμέρισμα ή το σπίτι σας είναι μια απλή και έξυπνη ιδέα.

Σας παρουσιάζουμε 10 από τα καλύτερα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας. Μη διστάσετε να γεμίσετε με φυτά αν μπορείτε. Τα σωστά φυτά μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα, τόσο στην υγεία σας όσο και στο ντεκόρ του σπιτιού σας.

1. Σπαθίφυλλο (κρίνος της ειρήνης)

Υποστηρίζεται ότι τα κρίνα της ειρήνης καθαρίζουν τον αέρα σας έως και 60%, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε να διατηρήσετε τον αέρα του σπιτιού σας φρέσκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδανικό για να το βάλετε στο μπάνιο σας, καθώς βοηθά στον έλεγχο του ιωδίου. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει το σωστό είδος κρίνου. Μερικοί κρίνοι περιέχουν μεγάλη ποσότητα γύρης, η οποία μπορεί να γίνει προβληματική για όσους έχουν αλλεργίες.

Το να έχετε φυτά στο μπάνιο σας είναι στην πραγματικότητα μια υπέροχη ιδέα αλλά δε χρησιμοποιείται συχνά. Εάν έχετε ένα φωτεινό παράθυρο και τοποθετήσετε εκεί έναν κρίνο ειρήνης, θα κάνετε τα πρωινά ντους σας ακόμη πιο ευχάριστα.

2.Αλόη Βέρα

Εάν δεν έχετε πρόβλημα με το πότισμα, σκεφτείτε να προσθέσετε φυτά αλόης στο σπίτι σας. Είναι ένα από τα πιο φαρμακευτικά φυτά που μπορείτε να βρείτε. Το τζελ τους βοηθά στην επούλωση των ουλών του δέρματος και επίσης κάνει τα χέρια σας αρκετά μαλακά. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι είναι καταπληκτικά για τον καθαρισμό του αέρα.

Πειράματα απέδειξαν ότι η αλόη βέρα ήταν εξαιρετική στην εξάλειψη πτητικών οργανικών ενώσεων ή VOC στον αέρα. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να απελευθερωθούν από τα καθαριστικά προϊόντα ή ακόμη και τα έπιπλα. Το Home Detoxing δηλώνει ότι η αλόη βέρα, είναι το φυτό που συντελεί περισσότερο στην απομάκρυνση του βενζολίου και της φορμαλδεΰδης από τον αέρα. Δεν είναι πολύ ακριβή και απαιτεί λίγη φροντίδα, οπότε αξίζει να επενδύσετε σε αυτό το φυτό.

3. Πόθος

Πιθανόν, να έχετε ακούσει πολλά για πόθο στο παρελθόν. Συνήθως θεωρείται ως ένα από τα ευκολότερα φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε στο σπίτι και είναι ένα εξαιρετικό είδος για αρχάριους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του αέρα από την φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πραγματικά υπέροχο να υπάρχει στον χώρο σας.

Μερικοί πιστεύουν επίσης ότι οι πόθοι μπορούν να ανακουφίσουν από το ερέθισμα των ματιών λόγω των ιδιοτήτων τους να φιλτράρουν τον αέρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε έναν πόθο για να ανακουφίσετε την καταπόνηση των ματιών από τις πολλές ώρες που κοιτάζετε μια οθόνη. Έτσι, αν εργάζεστε από το σπίτι αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας άλλος λόγος για να κάνετε ένα φυτό πόθου το νέο σας «συνάδελφο».

4. Δενδρολίβανο

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε να καλλιεργείτε μερικά από τα βότανα και τα λαχανικά σας εάν τα καταστήματα δεν διαθέτουν αυτά που χρειάζεστε. Η προσθήκη ενός δενδρολίβανου στο σπίτι είναι στην πραγματικότητα μια υγιής ιδέα. Μυρίζει ωραία, είναι όμορφο και καθαρίζει επίσης τον αέρα σας.

To Sunday Gardener υποστηρίζει ότι τα περισσότερα φυτά που περιέχουν φύλλα τύπου βελόνας είναι ιδανικά για τον καθαρισμό του αέρα. Έτσι, παρόλο που μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε με το δεντρολίβανο, σκεφτείτε και άλλα παρόμοια φυτά εάν θέλετε να ανανεώσετε αποτελεσματικά τον αέρα του σπιτιού σας.

5. Αράχνη

Από όλα τα φυτά εκεί έξω, τα φυτά αράχνης είναι ένα από τα αγαπημένα μου. Μου θυμίζουν τάξεις από το δημοτικό σχολείο. Μπορούσαν πάντα να επιβιώσουν και να παραμείνουν υγιή ακόμα και στις τάξεις που δεν είχαν την καλύτερη ποσότητα φωτός.

Μια μελέτη έδειξε ότι τα φυτά αράχνης απομακρύνουν περίπου το 90% της φορμαλδεΰδης από τον αέρα, αποδεικνύοντας ότι αυτό το φυτό είναι απαραίτητο για κάθε νοικοκυριό.

6. Φυτό Ανανά

Τα φυτά ανανά δεν βοηθούν μόνο στον καθαρισμό του αέρα σας, αλλά συμβάλουν επίσης στην ανανέωση του χώρου διαβίωσης σας.

Τα φυτά ανανά βοηθούν επίσης στο σταμάτημα του ροχαλητού. Και αυτό επειδή παράγουν οξυγόνο και βοηθούν την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο, κάτι που είναι ιδανικό για άτομα που μπορεί να έχουν κάποιες δυσκολίες τη νύχτα. Αυτό το συγκεκριμένο είδος φυτού σας δίνει επιπλέον και έναν ανανά περίπου κάθε δύο χρόνια, έτσι θα έχετε πολλά οφέλη αν το επιλέξετε.

7. Φυτό Φίδι

Τα στριφτά φύλλα ενός φυτού φιδιού βοηθούν πραγματικά στην απορρόφηση των τοξινών στον αέρα. Απελευθερώνουν επίσης μια δέσμη οξυγόνου στον αέρα, ανανεώνοντας τον ακόμη περισσότερο.

“Άτομα με αλλεργίες, επομένως, πρέπει να γίνουν φίλοι με αυτά τα φυτά, επειδή αποτελούν φυσικό και φθηνό τρόπο για να παραμείνουν υγιείς”, λέει το Rolling Nature. “Επιπλέον, οι κλειστοί δημόσιοι χώροι και οι χώροι εργασίας, πρέπει να εγκαταστήσουν αυτά τα φυτά για ανανέωση του αέρα.”

8. Χρυσάνθεμο

Είναι ένα υπέροχο φυτό που ευδοκιμεί όλο το χρόνο και είναι αρκετά ευέλικτο. Αλλά είναι επίσης εξαιρετικό στο να διατηρεί τον αέρα καθαρό, ειδικά αν έχετε πολλά χρυσάνθεμα στον ίδιο χώρο.

Λάβετε υπόψη ότι δεν θα κάνουν θαύματα. Αλλά μερικά χρυσάνθεμα είναι καλύτερα από το τίποτα. Είναι επίσης πολύ εύκολα στη φροντίδα, οπότε θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για οποιοδήποτε σπίτι.

9. Ραφίς

Ψάχνετε μόνο για ένα φυτό που θα προσθέσει έναν τόνο ζωής (και καθαρό αέρα) στο σπίτι σας; Τότε ρίξτε μια ματιά στην ραφίς. Η NASA βαθμολόγησε τις καθαριστικές τις ιδιότητες με 8,5, το οποίο δεν είναι καθόλου κακό.

Είναι επίσης πολύ εύκολο να αναπτυχθούν, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν έχετε κάπως κακή σχέση με τα φυτά. Κάνουν καλή σκιά και μπορούν να μεγαλώσουν έως και 450 εκατοστά.

10. Φιλόδεντρο

Τέλος, υπάρχει και το φιλόδεντρο. Είναι ιδανικό για την απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης από τον αέρα και επίσης μπλοκάρει τα ραδιοκύματα EMF στον αέρα εάν ζείτε σε μικρό χώρο.

Μιλώντας για μικρούς χώρους, αυτά τα φυτά μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν σε μια γωνία ή ένα περβάζι που δεν έχει πολύ ήλιο. Αρκεί η λίγη έκθεση τους στο φυσικό φως, για να παραμείνουν δυνατά. Κάτι τέτοια βέβαια, μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησής τους από ό, τι αν λαμβάνουν περισσότερο ηλιακό φως.

Το μόνο πράγμα που πρέπει να θυμάστε πριν το αγοράσετε είναι ότι είναι τοξικά για τα παιδιά και τα ζώα, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φυτό ζει σε ένα μέρος όπου έχουν πρόσβαση μόνο οι ενήλικες.
Trending