Connect with us

Σκληρό ροκ για ανεμβολίαστους: Τα 4 νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση την Τετάρτη

H ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία μετά και το νέα κύμα του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει την ανάγκη για μία σειρά από μέτρα που θα προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν την διασπορά του ιού, χωρίς να στοχεύουν, όπως επαναλαμβανόμενα επισημαίνουν τα κυβερνητικά στελέχη, τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από μέλη της επιτροπής των ειδικών αλλά και πηγές του Υπουργείου Υγείας, οι συζητήσεις και οι προτάσεις των επιτροπών θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες με πιθανότερη ημέρα ανακοινώσεων την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου.

Στόχος είναι να πιεστούν οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, ειδικά των πιο βαριών περιπτώσεων, φτάνοντας το σύστημα υγείας στα όρια αντοχής του.

Τα πέντε μέτρα που συζητιούνται από τις επιτροπές ξεκινούν από τη χρήση διπλής μάσκας μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με την παράλληλη υποχρεωτική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.

Ένα δεύτερο μέτρο, το οποίο συναντά εμπόδια από το Υπουργεί Εργασίας, είναι η επαναφορά της τηλεργασίας. Ένα συμπληρωματικό μέτρο, με περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστεί, είναι το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στο δημόσιο.

Με τα σούπερ μάρκετ να κάνουν την αρχή με την εφαρμογή του μέτρου για τον περιορισμό του αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο, οι επιτροπές εξετάζουν την πρόταση να ισχύσει το ίδιο σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας με την επαναφορά των μέτρων απόστασης σε κλειστούς χώρους.

Για σενάρια υποχρεωτικού εμβολιασμού κάνει λόγο ο ΑΝΤ1.

Το μαχαίρι στο κόκκαλο δηλώνει αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση, εξαντλώντας κάθε μέσο προκειμένου να πείσει τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Βρισκόμαστε στη χειρότερα κατάσταση που βρεθήκαμε ποτέ από την αρχή της πανδημίας, με τα κρούσματα να αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000 μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνει επικίνδυνα -σήμερα ανακοινώθηκε πως 536 ασθενείς δίνουν μάχη στη ΜΕΘ- με την κυβέρνηση να καλείται να πάρει νέα μέτρα με την προτροπή των υγειονομικών αρχών.

Εκείνο που σίγουρα θα προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 65 ετών (!), ενώ στο νέο πακέτο μέτρων βρίσκουμε ακόμα τη χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την επαναφορά της τηλεργασίας, και το κλιμακούμενο ωράριο προσέλευσης στην εργασία μας.

Τις κυβερνητικές σκέψεις η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών αποκάλυψε στο MEGA ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογιώργης.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση. Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η τρίτη δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», αποκάλυψε ο κ. Κοντογιώργης.

«Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την 3η δόση. Για την 3η δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην 3η δόση είναι ενθαρρυντική», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σκέψεις για χρήση διπλής μάσκας στα Μέσα Μεταφοράς

Αναφερόμενος στους χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, και απαντώντας στο να υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω μέτρα σε αυτούς, ο κ. Κοντογιώργης είπε ότι «Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση είχε καταβάλει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να λειτουργήσουν καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση για τα ΜΜΜ, υπάρχουν σκέψεις να υπάρχει η χρήση διπλής μάσκας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όσους χώρους υπάρχει συνωστισμός. Για τα ΜΜΜ, η σκέψη για τη διπλή μάσκα είναι στην επιτροπή των ειδικών και θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα».

Σχετικά με πιθανές επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία της εστίασης, ο ίδιος είπε ότι «στην εστίαση υπάρχει αυστηρός περιορισμός για τους εσωτερικούς χώρους, το ίδιο και για τους μικτούς, και ένα αυστηρό πρωτόκολλο για τους εργαζόμενους. Βλέπουμε ένα πολύ καλό δείκτη συμμόρφωσης στην εστίαση. Είναι προς το συμφέρον όλων η εστίαση να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει».

Απαντώντας, τέλος, στο αν υπάρχει ενδεχόμενο για κάποια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους προς τα Χριστούγεννα, ο κ. Κοντογιώργης είπε ότι «η οικονομία τρέχει και πηγαίνουμε καλά. Είναι η στιγμή να δοθεί ρευστότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση δίνουμε έμφαση στην κοινωνική ανάπτυξη, στα νέα ζευγάρια, τους νέους εργαζόμενους γονείς».

Δείτε όσα ειπώθηκαν:
Trending