Connect with us

«Σασμός» : 90 νεκροί σε 20 χρόνια, αυτή είναι η πραγματική βεντέτα στην Κρήτη και οι φόβοι για αναζωπύρωση .

Μία από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες της φετινής χρονιάς είναι το σίριαλ «Σασμός» του ALPHA στο οποίο μεταφέρεται τηλεοπτικά μία κρητική βεντέτα με πολλά ανθρώπινα θύματα.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα, το σενάριο της σειράς βασίζεται στην παλιά βεντέτα Πεντάρηδων και Σαρτζέτηδων που κράτησε 20 χρόνια, από το 1944 μέχρι το 1964. Η συγκεκριμένη βεντέτα μετράει 90 θύματα στα είκοσι χρόνια που κράτησε και όπως δείχνουν νέες μαρτυρίες ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρωθεί.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο γιος της πραγματικής Καλλιόπης, της κεντρικής ηρωίδας της σειρά που υποδύεται η Μαρία Τσομπανάκη. Ο ίδιος ήρθε στην Αθήνα για να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του τηλεοπτικού σταθμού, προσπαθώντας να σταματήσει η μετάδοση της σειράς.

Μεταξύ άλλων θα καταθέσει αγωγή για ηθική βλάβη και θα ζητήσει 1 εκατ. ευρώ που θα τα προσφέρει στο Χαμόγελο του Παιδιού, όπως δήλωσε ο ίδιος στην κάμερα του zougla.gr.

«Τα είχαμε ξεχάσει όλα, με το που βγήκε ο Σασμός και μίλησαν και ο δήμαρχος και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, και παρουσιάσανε τη μητέρα μου Καλλιόπη ότι αυτή οργάνωνε τους φόνους, τα αίματα άναψαν, ο Θεός να βάλει το χέρι του», υποστήριξε ο γιος της πραγματικής Καλλιόπης προσθέτοντας ότι ο τάφος της μητέρας του έχει ήδη βεβηλωθεί, με κάποιους να του ρίχνουν μαύρη μπογιά.

Η μεγαλύτερη και η πιο αιματηρή από όλες τις βεντέτες είναι αυτή των Σαρτζέτηδων ή Σαρτζετάκηδων εναντίον των Πεντάρηδων ή Πενταράκηδων.

Πρόκειται για δύο από τις μεγαλύτερες οικογένειες των Χανίων. Υπολογίζεται ότι από το 1941 έως το 1956 σκοτώθηκαν λόγω της βεντέτας, έως και 140 άνδρες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ανήλικοι νεαροί!

Κάθε δολοφονία Σαρτζέτη ή Πεντάρη αποδιδόταν στην αντεκδίκηση των δύο οικογενειών. H βεντέτα έληξε και τυπικά το 1985 με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πώς ξεκίνησε
Το νησί βρισκόταν υπό Γερμανική κατοχή με τους Κρητικούς να πολεμούν τους Ναζί, όταν ανοίγει ένας κύκλος αίματος ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Αυτή των Σαρτζέτηδων από το χωριό Πρινέ και των Πεντάρηδων από το κοντινό χωριό, Αγία Ειρήνη.

Κανείς δεν είναι βέβαιος για τον λόγο που ξεκίνησε η βεντέτα, όμως το πιθανότερο είναι πως αφορμή υπήρξε η «ατίμωση» μιας νεαρής κοπέλας. Από εκεί και πέρα ένα ανελέητο κυνηγητό θα ξεκινήσει.

Μετά το τέλος του πολέμου και κατά την διάρκεια του εμφυλίου, το μίσος «φούντωσε» με τις δολοφονίες να είναι συνεχείς.

Το ποτήρι όμως θα ξεχειλίσει στις 28 Μαρτίου του 1948, όταν ο 14χρονος Ανδρέας Πεντάρης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ μέσα στα Χανιά από τον χωροφύλακα Λευτέρη Σαρτζετάκη, που λιποτάκτησε για να εκτελέσει το «χρέος» του, παίρνοντας εκδίκηση για την δολοφονία του αδερφού του.

Ο τρόμος κυριαρχεί, και εκ τότε όποτε υπήρξε κάποιος νεκρός από την μια πλευρά, η άλλη οικογένεια βρισκόταν σε επιφυλακή.

Το 1955, 82ο θύμα θα είναι ο Απόστολος Σαρτζέτης. Εκτελείται με πέντε σφαίρες, έξω από το σπίτι του όταν τραγουδούσε μια μαντινάδα. Προς ανακούφιση όλων όμως, δράστης δεν ήταν κάποιος Πεντάρης, αλλά ένας αδερφός ενός ερωτικού του «θύματος». Οι εφημερίδες της εποχής εύχονται συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο οικογένειες και να σταματήσει να επικρατεί ο τρόμος και ο φόβος.

Η συμφιλίωση όμως δεν έρχεται, με έναν μαθητή γυμνασίου να κλείνει τον κύκλο του αίματος, τον Βαγγέλη Πεντάρη. Ο νεαρός σκοτώνει έναν διαπρεπή εκπρόσωπο της οικογένειας Σαρτζετάκη, ως εκδίκηση για τον φόνο του αδερφού του Σταμάτη. Δικάζεται αλλά αθωώνεται, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Τότε, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Πεντάρης υπερψήφισε στη Βουλή τον Σαρτζετάκη, ο οποίος είχε μακρινή συγγένεια με τους Σαρτζετάκηδες της Κρήτης.

Περιπτώσεις σαν και την παραπάνω υπάρχουν πολλές στα χρονικά των κρητικών βεντετών και κατά καιρούς όλο και κάτι ακούγεται στις ειδήσεις. Το πιο γνωστό περιστατικό είναι αυτό του αγρότη Γιάννη Παπαδόσηφου, ο οποίος εισερχόμενος το 1988 μέσα στο δικαστήριο του Εφετείου Πειραιά φώναξε στους δικαστές «Σεις, μωρέ, δεν ήσασταν άξιοι να κρίνετε τον φονιά» και στη συνέχεια πυροβόλησε το δολοφόνο του γιου του Γιάννη Βενιεράκη.

Στις μέρες μας, οι βεντέτες στην Κρήτη έχουν εξασθενίσει αν και στις ορεινές και πιο σκληροπυρηνικές περιοχές των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου η προστασία της οικογενειακής τιμής εξακολουθεί να είναι αρχή στην οποία δεν γίνονται εκπτώσεις.

Η βεντέτα στην Κρήτη

Η κρητική -όπως και κάθε άλλη- βεντέτα στηρίζεται στον άγραφο «νόμο του αίματος». Στην Κρήτη, συναντάται από τα πολύ παλιά χρόνια και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να επιβιώνει ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της κρητικής ιδιαιτερότητας. Στην ουσία της η βεντέτα είναι ένα έθιμο. Ένας κοινωνικός κώδικας, ο οποίος στοιχειοθετείται από τις έννοιες της τιμής και της προστασίας. Μοχλοί για να ξεκινήσει αυτός ο ιδιωτικός πόλεμος μεταξύ δύο οικογενειών στην Κρήτη είναι η προστασία της υπόληψης, της ατομικής και κατά συνέπεια της οικογενειακής τιμής, κατόπιν κάποιας οποιουδήποτε είδους προσβολής.

Αν και παλαιότερα βεντέτες στην Κρήτη ξεκινούσαν ακόμα και λόγω κτηματικών διαφορών (ζωοκλοπές, καταπατήσεις κ.α.), σήμερα αφορμή συνιστά συνήθως ένας φόνος. Η πρώτη δολοφονία βέβαια μπορεί από πίσω της να κρύβει πολύ ασήμαντα κίνητρα, όπως η μία εξύβριση. Το αποτέλεσμά της όμως, εθιμικά θα είναι η έναρξη μίας βεντέτας που ποτίζει με μίσος τις γενιές των εμπλεκόμενων οικογενειών και οδηγεί σε ατέλειωτο κύκλο αντεκδίκησης με θύματα ανθρώπους, των οποίων το σφάλμα δεν είναι παρά το επώνυμό τους.

Πηγή : tilestwra.com
Trending