Connect with us

Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα ελληνικό χωριό βγαλμένο από ταινία [εικόνες]

Παλαιός Παντελεήμονας: Ένα ακόμη μέρος στην όμορφη Ελλάδα μας που είναι λες και είναι βγαλμένα από ταινία του σινεμά. Βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος έχοντας θέα την θάλασσα.

Εκείνη την παγωμένη νύχτα του Γενάρη του 1980 το χιόνι πέφτει πυκνό στις πλαγιές του Ολύμπου και τα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού είναι έρημα. Από την πλατεία όμως ακούγονται φωνές και τραγούδια. Στο παλιό σχολείο γίνεται γλέντι και οι χοροί καλά κρατούν. Μέχρι που ακούγεται το “Στοπ” του σκηνοθέτη και όλα σταματούν.

Αυτή είναι μία από τις σελίδες της ιστορίας του οικισμού Παλαιός Παντελεήμονας, όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επέλεξε το χωριό για να κάνει εδώ γυρίσματα για την ταινία «Μεγαλέξανδρος». Χτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη θάλασσα, το χωριό έχει επιλεγεί πολλές φορές ως τόπος γυρισμάτων. Ερημώθηκε τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοί του αναζήτησαν πιο εύκολη πρόσβαση και πιο ήπιο κλίμα δίπλα στη θάλασσα, δημιουργώντας τον Νέο Παντελεήμονα.

Μπορεί το τοπίο του παραδοσιακού χωριού να προσφερόταν για κινηματογραφικά γυρίσματα, αλλά οι κάτοικοι περνούσαν δύσκολο χειμώνα. Αυτό το εγκαταλελειμμένο χωριό με τα πέτρινα σπίτια και τα σοκάκια γίνεται το 1980 το ιδανικό σκηνικό για την ταινία-έπος του Αγγελόπουλου. Μετά από λίγα χρόνια θα αρχίσουν και άλλοι να εκτιμούν την ομορφιά του χωριού και να αψηφούν τα 4 ανηφορικά, γεμάτα στροφές χιλιόμετρα που οδηγούν από τον νέο οικισμό στον παλιό. Ανακαλυπτουν το χωριό και αρχίζουν να φροντίζουν τα ερειπωμένα σπίτια και τις αυλές. Το 1986 ο οικισμός χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός και τα πέτρινα κτίρια αναπαλαιώνονται με συγκεκριμένους κανόνες έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του χωριού. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο εσωτερικό με όχημα και στην είσοδο του χωριού δημιουργείται ένα μεγάλο πάρκινγκ για τους επισκέπτες, οι οποίοι όλο και αυξάνονται. Στο χωριό στήνονται ξενώνες, ανοίγουν ταβέρνες και καφέ.

Στο κεντρικό καλντερίμι που οδηγεί στην πλατεία θα συναντήσετε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα. Δοκιμάστε το ντόπιο μέλι αλλά και το τσίπουρο από άγρια κούμαρα, είναι πολύ μυρωδάτο και ευκολόπιοτο. Λίγο πριν την πλατεία θα συναντήσετε Το Παλιό Καφενείο – Τα γλυκά της Φωφώς (Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία, Τηλ. 0030 6977 314661). Τα τραπεζάκια έχουν άπλετη θέα στα παράλια της Πιερίας και τα γλυκά είναι ολόφρεσκα. Παραγγείλτε εκμέκ με παγωτό, ραβανί ή καρυδόπιτα. Η πλατεία όπου βρίσκεται η εκκλησία και το σχολείο είναι το κέντρο του χωριού. Θα δείτε τα αιωνόβια πλατάνια και θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα στις ταβέρνες. Μας άρεσε ο κόκκορας κρασάτος και τα λαδερά στην ταβέρνα Όλυμπος (Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία, Τηλ. 0030 23520 22377) και το μοσχάρι με μελιτζάνες και τα παϊδάκια στην ταβέρνα Τ’ Αρχοντικό (Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία, Τηλ. 0030 23520 22603).

Η περιοχή προσφέρεται και για βόλτες στο πυκνό δάσος που έχει κυρίως καστανιές και οξιές. Σηματοδοτημένα μονοπάτια από τον Παλαιό Παντελεήμονα οδηγούν στους Παλιούς Πόρους και στην Άνω Σκοτίνα, που είναι επίσης χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί οικισμοί, ενώ μονοπάτι μέσα από το δάσος οδηγεί στην τεχνητή λίμνη Κατή σε υψόμετρο 1340 μέτρων.

Οι ξενώνες του χωριού είναι προσεγμένοι και οικονομικά προσιτοί, καλές επιλογές είναι το Pantheon Luxury Guesthouses (Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία, Τηλ. 0030 23520 22717), ο Ξενώνας Πλειάδες (Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία, Τηλ. 0030 23520 22661) και ο ξενώνας Καστανία Γη (Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία, Τηλ. 0030 23520 22333).

πηγη: fanpage.gr
Trending