Connect with us

7 σημάδια-καμπανάκια στο δέρμα που μας προειδοποιούν για την υγεία μας

Το δέρμα “ντύνει” και θωρακίζει τα ζωτικά μας όργανα. Επίσης, προστατεύει το σώμα μας από τη UV ακτινοβολία και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Η οποιαδήποτε μεταβολή της κλινικής εικόνας του δέρματος χρήζει παρακολούθησης καθώς μπορεί να κρύβει κάποια αιτία που να θέλει θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση.

Τα συχνότερα δερματικά προβλήματα

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Κλασσικό σύμπτωμα στις γυναίκες αποτελεί η αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπό ή η κυστική ακμή Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελεγχθεί ο κύκλος, το ιστορικό και τα επίπεδα των ορμονών΄από έναν ενδοκρινολόγο.

Αλλεργίες, κοκκινίλες και εκζέματα

Τα αίτια μπορεί να είναι μια τροφική δυσανεξία, ένα τσίμπημα ή η επαφή με υλικά στα οποία το σώμα να αντιδρά. Γι’ αυτό και σε άτομα που υποφέρουν από σοβαρές αλλεργίες συστήνονται ειδικά τεστ ώστε να εντοπιστεί και να αποφεύγεται η επαφή με το αλλεργιογόνο αίτιο.

Υποθυρεοειδισμός

Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό συνήθως παραπονιούνται για αδικαιολόγητη κόπωση, άγχος, και έλλειψη αντοχής στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι τα εύθραυστα νύχια και μαλλιά, καθώς και το ξηρό, άτονο, σταχτιάς απόχρωσης δέρμα.

Επίσης άτομα με προχωρημένο υποθυρεοειδισμό πιθανόν να παρατηρήσουν πάχυνση του δέρματος στις κνήμες τους.

Δερματικός Ερυθηματώδης Λύκος

Οι στρογγυλές κηλίδες στο δέρμα υποδεικνύουν την ύπαρξη Δερματικού Ερυθηματώδους Λύκου. Για κάποιον που πάσχει από λύκο, ο ήλιος είναι ακόμα πιο βλαβερός που σημαίνει ότι η σωστή και τακτική χρήση αντηλιακού και η φωτοπροστασία είναι ακόμα πιο σημαντική.

Διαβήτης

Η λιποειδική νεκροβίωση υποδηλώνει υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Θα παρατηρήσετε κηλίδες οι οποίες στη αρχή έχουν θαμπό, κόκκινο χρώμα, και στη συνέχεια το δέρμα στο σημείο γυαλίζει και η κηλίδα αποκτά μωβ περίγραμμα.

Περιοχές με υπερμελάγχρωση ή πιο σκούρο δέρμα επίσης μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη διαβήτη. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, πρέπει να ελέγχουν καθημερινά τα πέλματά τους για πιθανά κοψίματα και πληγές έτσι ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα και να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις και επιπλοκές.

Ηπατικές παθήσεις

Η έντονη φαγούρα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι σύμπτωμα κίρρωσης του ήπατος ή ηπατίτιδας. Η Ηπατίτιδα C μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση υπερυψωμένων κόκκινων περιοχών στα πόδια.

Έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας χαρακτηρίζεται από ερεθισμένο δέρμα με φουσκάλες, πόνο και έντονο κνησμό. Προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς και συνήθως πυροδοτείται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα χρήζει δε άμεσης θεραπείας και παρακολούθησης γιατρού.

Υψηλή Χοληστερόλη

Τα άτομα με μη ελεγχόμενη, υψηλή χοληστερόλη, μπορούν να εμφανίσουν εναπόθεση λίπους γύρω από τα μάτια, που εμφανίζεται με τη μορφή κίτρινων εξογκωμάτων, γνωστών και ως ξανθελάσματα. Η κλινική αυτή εικόνα εμφανίζεται σε ανθρώπους με αυξημένη χοληστερόλη ή τριγλυκερίδια που οφείλεται σε γενετική διαταραχή ή σε ηπατική διαταραχή όπως η πρωτοπαθής χολική κίρρωση.

πηγη: enimerotiko.gr
Trending